huisje kaap

Inhoud

Welkom

Engelsmanplaat

Monitoring

Contact

Foto series

Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIEUWS

Update 7 juni 2020

Slecht jaar voor de sterns / verstoring

Op het Rif broeden op dit moment (7-6-2020) geen sterns. In mei waren honderden sterns rondom het Rif aanwezig, maar ze hebben zich elders gevestigd. Alleen op de Hiezel (de eb-haak (geen vloedhaak!) aan de oostkant van de oude Engelsmanplaat hebben Noordse sterns geprobeerd te broeden. Die werden evenwel vroeg in het broedseizoen verstoord door wandelaars rondom de nesten. Ook die sterns zijn vertrokken. Zo blijkt maar weer dat sterns in de vestigingsperiode zeer verstoringsgevoelig zijn.



Wel aardig wat scholeksters

Op het Rif broedden vóór het verhoogde tij van 5 juni acht paar scholeksters. Hun nesten zijn in kaart gebracht (zie figuur). Ze blijken goed te luisteren naar Rutte / Van Dissel want ze doen aan “social distancing” (broedterritoria op vaste afstand). Het merendeel zit aan de wadkant van het Rif, waar hun fourageerterritoria liggen. Eén paar zit op het BuitenRif en één paar op het WestRif. Vermoedelijk zijn deze eerste nesten overspoeld.

Het BuitenRif is inmiddels vrijwel verheeld met het Rif.





Update 1 juni 2020

Geomorfologische veranderingen

Op Tumblr @veranderendewadden (link) worden door Jelle Mes regelmatig berichten gepost over geomorfologische ontwikkelingen. Vooral over het Friese Zeegat inclusief Engelsmanplaat / Rif met recente satelietbeelden.



Update 30 mei 2020

Wadwachten weer op de wadpost De Kalkman, maar geen bezoek!

Als gevolg van de corona-maatregelen mochten er tot 30 mei geen wadwachten naar de Engelsmanplaat. Maar vanaf 30 mei is het regime versoepeld. Er wordt weer toezicht gehouden door wadwachten. Gasten kunnen niet óp de wadpost, want daar kan de anderhalvemeter niet gegarandeerd worden. Zij kunnen de wadwachters op de wadpost wel van een afstand spreken.



update 5 augustus 2019

Rif broedseizoen klaar
Bij inspectie van het Rif blijkt dat daar het broedseizoen - in tegenstelling tot de Hiezel - klaar is. Er zijn geen activiteiten waargenomen die nog wijzen op broeden of aanwezigheid van jonge vogels. Binnenkort worden de borden verplaatst en/of verwijderd.

update 1 augustus 2019

Dwergsterns (7) en Noren (25)
Vanaf de wadpost zien we veel meer sterns op de Hiezel dan de laatste broedvogel-aantallen kunnen verklaren. Mogelijk al doortrekkende sterns maar ook alarmerende dieren. We besluiten op een rustig moment tóch een snelle telling te doen en alle nesten en jongen af. Wat blijkt?!

Zeven Dwergsterns broedgevallen met allemaal piepkleine pullen en circa achttien Noordse sterns broedgevallen (eieren, pullen en vliegvlugge jongen). Met de zeven vliegvlugge jongen van 30 juli komen we op 25 broedgevallen Noordse stern.

Update 30 juli 2019

Vervolg-legsels sterns op de Hiezel
De Hiezel (de vloedhaak aan de oostzijde van de Engelsmanplaat) is flink breder dan voorgaande jaren. Door het uitstuiven van zand liggen hier blinkend witte schelpenstrandjes en dat trekt sterns aan. Dat zijn eind juli al sterns die hier "opvetten"voor de grote reis.

Dit jaar ook weer broedvogels! Er lopen negen vliegvlugge Noordse sterns rond.

Én er liggen wéér nieuwe eieren. Mogelijk derde legsels, na de weggespoelde nesten op het Rif. Niet alleen Noordse sterns maar ook minimaal twee Dwergstern-legsels waarvan één met pul.

Kwelderplanten
In de aanspoelzone aan de binnenzijde van de Hiezel staan in een ijle langere streep allerlei kwelder-planten. Veel Klein Schorrenkruid en zeeraket, één kiemplant van Biestarwegras(?), Gewone zoutmelde (=Obione) en een Melde die misschien Strandmelde is.

update 5-1-2019

Containerramp MSC Zoe Januari 2019

Op woensdagmorgen 2 januari 2019 verloor de MSC Zoe ongeveer 277 container boven Borkum. In de dagen erna werd de Waddenzee overspoeld door een massa jutgoed en plastic afval. Engelsmanplaat en Rif bleven niet gespaard, integendeel. Van de 22 aangespoelde containers bleken er wel vijf op het Rif te liggen. De bemanning van de MS Krukel inspecteerde op 3 januari de situatie en omschreef de situatie:
“Toestand waardeloos. Heel veel troep en 5 containers. Rijswaterstaat gaat waarschijnlijk morgen (4-1-2019) en zaterdag opruimen. Tot dan verboden toegang. Als er vrijwilligers gevraagd worden hoor ik dat morgen en laat ik het weten. Morgen meer.”

RTV Noord toont beelden van containers op het Rif en op satelietbeelden zijn ook objecten zichtbaar. Er blijken twee + drie aan elkaar gekoppelde containers te liggen.

Op zaterdag had de MS Wadstruner (“Happy seal”) van Anton Lergner met Zeehondencentrum Pieterburen een reeds eerder geplande schoonmaak-actie op het Rif. Dat kwam even goed uit! Samen met nog vier andere schepen zijn zo'n 60 vrijwilligers en 10 professionele schoonmaker met zware apparatuur naar het Rif gebracht.

De containers waren (deels?) nog gesloten. Containers bleken geladen met matrassen, koelkasten, damestasjes etc..

Niet veel later meldt Rijkswaterstaat dat "ecologisch waardevolle zandplaten" schoon gemaakt worden.

RTV Noord:
"Rijkswaterstaat begint vandaag met het schoonmaken van de Engelsmanplaat en het Rif bij Schiermonnikoog. Op de platen is een deel van de lading van de 270 overboord geslagen containers terechtgekomen.
Het schoonmaken is belangrijk omdat het volgens Rijkswaterstaat gaat om 'gebieden in de Waddenzee met een grote ecologische waarde'.

In kaart brengen
De Kustwacht en Rijkswaterstaat brengen vanuit de lucht in kaart waar de verloren lading van het schip de MSC Zoe terecht is gekomen. Op basis daarvan wordt bepaald op welke wadplaten verdere opruimacties nodig zijn.

Reder aansprakelijk gesteld
In navolging van de gezamelijke waddeneilanden heeft ook Rijkswaterstaat de reder van MSC Zoe aansprakelijk gesteld voor de schade die de containers hebben aangericht. Op de eilanden en het de kust van het vasteland zijn de afgelopen dagen veel spullen uit de containers aangespoeld."

Naar verwachting spoelen er nog lange tijd spullen aan zolang de gezonken containers niet zijn geborgen.

Dinsdag 8-1-2019 wordt storm met flinke verhoging verwacht (240 cm + NAP) en kan veel licht plastic naar de kust worden afgevoerd. Het is de bedoeling zondag alle lichte matreriaal te verwijderen. Grote objecten die mogelijk nog niet verwijderd zijn komen mogelijk hoger op het Rif terecht.

Voor de Noordzee is het een zegen dat de wind naar de kust staat. Nadeel is dat op de eilanden het plastic het eiland op kan waaien en daar onderstuiven.

 

update 23-12-2018

Broedvogels 2017 en 2018

In 2017 was er een record aantal (250 paar) broedende Dwergsterns waarschijnlijk één van de of dé grootste kolonies van het Nederlandse Waddengebied. Daarnaast waren er grote aantallen Visdieven en Noordse sterns (zie tabel).

In 2018 waren de verwachtingen hoog gespannen maar de teleurstelling was groot. De start eind april begin mei 2018 was goed met honderden sterns op de stranden van het Rif. Maar begin mei verdwenen die en bleven er uiteindelijk slechts 20 paar Noordse sterns over.

SOVON-telgebied 1677
Het Rif, Engelsmanplaat

paar
2017
2018

 Eider

1

1

 Scholekster

12

10

 Strandplevier

1

0

 Zilvermeeuw

0

0

 Visdief

526

0

 Noordse Stern

353

20

 Dwergstern

250

0

 

Broedvogels 2013 Engelsmanplaat + Rif

Rif +
Engelsmanplaat (Hiezel)

eerste legsels
mei

2e legsels
Juni
(tot 27-6)

3e legsels
juli - augustus

SOVON opgave

Noorde Stern

70

49

1

70

Visdief

3

17

-

3

Noordse Stern/Visdief

 

-

148 - 175

-

Dwergstern

26

26

5 - 10

26

Scholekster

5

4

1 - 2

4

Eidereend

1

-

-

1

Strandplevier

?

-

-

0

binnen datumgrenzen SOVON-BMP

Bijgewerkt 7-2-2014

Gevolgen Sinterklaasstorm eind 2013

De stormen van herfst en winter 2013/2014 hebben veel zandverplaatsingen veroorzaakt. Een goed overzicht ontbreekt, maar het lijkt er op dat zowel Engelsmanplaat als Rif één of meer decimeters zijn afgelaagd. Wadloopgids Lammert Kwant meldde het blootspoelen van houten resten van (mogelijk) een boot. Zie: waddenvereniging.nl/wadweten/?item_id=7502).

De bemanning van de MS Krukel meldde het uitlopend Biestarwegras op het Rif.